Oosterbeek

Oosterbeek

We kwamen er wonen in 1967. Een heel gedoe want mocht mijn vader op zijn leeftijd nog een huiskopen (hypotheek). Het lukte, en zo betrokken we Villa de Sonneberg aan de Utrechtseweg 27.

so

Ik wisselde van school. Ik vond het vreselijk om van school te gaan in Heelsum. Maar de Juliana school nam me gemoedelijk op en ik vond daar mijn weg en een vriendje dat madeliefjes voor me plukte.

De juf was echter overspannen en zo ging ik naar de Zaayerpleinschool waar ik een vreselijke tijd heb doorgemaakt. (waarover elders meer)

De Utrechtseweg was de hoofdstraat van Oosterbeek. Boodschappen deden we veelal in de Weverstraat. Supermarkten daar deden we niet echt aan. We gingen naar de (banket)bakker, de slager en de groenteman. De olieman kwam in het begin nog bij je thuis om de tank te vullen en de melkboer(man) kwam ook aan de deur.

ut

We hadden een tuinman (Gerrit Timmer getrouwd met Jannie en twee kinderen Gradie en Jenneke) en we hadden een secretaris (Dick) en heel veel hulpen in de huishouding (Emmy en mevrouw van Baal en nog meer waarvan ik de naam niet weet)

oosterbeek-02

We aten vaak in restaurant Hartestein en speelde met de kinderen van de eigenaar (Hartman?)
In de weekenden aten we in Arnhem bij Riche en Musis. We mochten elke zaterdag bij de oude V en D een tijdschrift kopen.

Elk jaar liepen we de Airbornemars mee. Aangezien we op Scouting de Schoonoordgroep (oehoe van Baarn) en turngroep ODIO zaten liepen we of met onze ouders of met de vereniging.
Ook ging ik er naar judo in het oude gebouwtje achter het stadhuis waar nu de bibliotheek staat.

We zwommen in de Branding in de zomer maar haalden ons zwemdiploma in de Beuk (huidig Valkenhuizen) in Arnhem en schoolzwemmen deden we in het zwembad in Oosterbeek.
Heel soms zwommen we in natuurbad de Oorsprong in Oosterbeek.
Beekhuizen in Velp en heel soms Klarenbeek waren ook zwemparadijzen.

Mijn vader hield van zwemmen!zwembad1(1)936_001

 

image-47302932013-04-09-Zwembad-Klarenbeek-1954

Beekhuizen                       de Branding

                                                                                                                      Klarenbeek                  de Oorsprong

Mijn kamer was aan de voorkant van het huis en ik keek dus uit op de straat. Gelukkig stond er een grote kastanjeboom voor zodat mijn uitzicht niet die van auto’s was.

We wandelden vaak in het Bos van Mariendael.
We wandelden zondags vaak in andere dorpen en steden waar wandeltochten werden gehouden. Mijn vader was lid van KNWB en fan van de Oosterbeekse wandelvereniging de Zuidzomers.
Hij zorgde dat iedere Sinterklaas weer de pepernoten bekostigd werden.

We zaten op ballet bij Josje Ile (?) in een oud gebouw aan de Lebretweg. Nu zit daar iets van all stars in.
En de zondagschool zat in het gebouw Tabor aan de Molenweg.
Joost was de soos onder het stadhuis waar ik kwam, afgewisseld door de soos van de christelijke jongerenvereniging onder de Vredenbergkerk aan de Toulon van de Koogweg.

Kerst vierden we in de Hervormde kerk aan de Utrechtseweg. Een hele happening vond je dat als kind om met je witte sokjes en lakschoentjes in het net naar de kerk te gaan, te zingen, je jaarlijkse boek en mandarijn in ontvangst te nemen en weer te gaan.

Schaatsen in de winter gebeurde op hetzelfde terrein als waar jaarlijks de Airborne startte, sportpark Hartestein. We hebben nooit echt goed schaatsen geleerd maar wel plezier beleefd.

De huisarts van Waalwijk van Doorn en na zijn pensioen dokter Joling. De tandarts bleef Vorstman, zoals de kleermaker gewoon van Paridon uit Baarn bleef. De plaatselijke drankhandel leverde drank, het personeel van Musis de zakelijke bijeenkomsten, later waren de vergaderingen in hotel de Bilderberg en juwelier Kalleveen zorgde aan huis voor de verjaardagskado’s. Ach en speelgoed haalden we natuurlijk bij van der Poel. Op de Molenweg zat een snoepwinkeltje waar je dropcenten voor een cent kon kopen. Daar heb ik heel wat centjes heen gebracht. En Anjo van Tol maakte leuke kleren in de Weverstraat!

Na een mislukte poging Mavo in Arnhem ging ik naar de IVO Zuid Veluwe in Oosterbeek. Het was een vreemde maar mooie periode.

Dit zijn slechts een paar grepen uit mijn opgroeien in Oosterbeek.
Ik heb met veel plezier in Oosterbeek gewoond maar het is wel zo dat je als dorpsbewoner ook veel en vaak in de grote stad ernaast te vinden bent -> Arnhem
Hier ging je immers naar het vervolgonderwijs. Hier ging je uit. Hier ging je winkelen en je zakgeld opmaken.

Het leven in luxe vond ik moeilijk. Je was het meisje van het grote huis. Van die vader uit de krant die hele wereld over reisde. Door veel ellende op de lagere school had ik ook niet zo’n geweldig zelfbeeld wat maakte dat ik me nog minder thuis voelde in die kringen van geslaagde mensen (waren ze trouwens wel zo geslaagd?)
Voor het welzijn en welbevinden van mijn ouders hebben mijn zus en ik ons altijd verantwoordelijk gevoeld. Er gebeurde veel achter de schermen waar mensen geen weet van hadden en wat je nooit vertelde.
Wel ben ik mijn ouders erg dankbaar voor wat ze meegegeven hebben door ons over de hele wereld mee te nemen om ons van alles te laten zien.
Toen ik later ouder werd ben ik vaak tegen mijn jeugd aangelopen maar even vaak heb ik er profijt en plezier van gehad.

Geef een reactie