Nationaal MediaCoach

nomclogo_mediacoach

 

 

Kranten, telefonie, reclame, televisie, radio, internet, games en allemaal daar omheen verbonden gevolgen. Veel fijne maar natuurlijk soms ook heel vervelende.

Vroeger had je drie zenders op je tv, tegenwoordig is er een veelheid aan keus. Datzelfde geldt ook voor kranten en radiozenders.

Reclames vliegen je om de oren. Niet alleen via de televisie en radio maar ook om je heen bij bushokjes, op vrachtwagens, in winkels, via folders etc. En hoe je het ook wend of keert, iedereen wordt onbewust beïnvloedt door de reclames.

Vroeger zochten dingen op in een encyclopedie. Kinderen van nu weten niet beter of Google en Wiki’s raadplegen is de manier om alles te vinden wat je wilt weten.

Spelletjes als ‘mens erger je niet’ of ‘monopoly’ speel je allang niet meer op een bord maar via een computer of tablet.

En vrienden leer je ook gemakkelijker op internet kennen dan daarbuiten. We chatten en mailen, skypen en instagrammen wat af met z’n allen.
Sociale media heeft vele vrienden!
Maar zijn het wel échte vrienden? Is diegene op de foto ook werkelijk wie hij zegt dat hij/zij is?

Winkelen in een gewone winkel? Soms dan…. want wat is er nou makkelijker dan te shoppen via je apps of via internet op de computer. Dan zijn winkels er alleen nog om je aangekochte spullen eventueel weer terug te brengen.

Het vergt nogal wat om kinderen met die veelheid van aanbod om te leren gaan of wel mediawijs te maken.

Om kinderen mediawijs te maken, moet jezelf op de eerste plaats mediawijs zijn of worden. Dat was best lastig, want ik was niet met het internet opgegroeid. Omdat de ontwikkelingen op gebied van media ineens erg snel gingen heeft Raad voor Cultuur daarom het advies het thema ‘media’ een plek te geven thuis en in het onderwijs. Zij raadt aan mediacoaches op te leiden. Een mediacoach is het aanspreekpunt waar het gaat om vragen omtrent  mediawijsheid.

“Mediawijsheid duidt op het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.”

bamber-liesbetWat heb ik veel geleerd tijdens deze opleiding. En wat heb ik er veel plezier aan beleefd. Maar nog belangrijker: wat levert het mij maar vooral de kinderen waar ik mee werk, véél op! Daarnaast heb ik genoten van de kundigheid van ervaringsdeskundigen als Bamber Delver en Liesbeth Hop.

En nog steeds op de jaarlijkse terugkomdag en het jaarlijkse Congres word ik op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen!

images

Geef een reactie